Przed nami kolejne święta, a to oznacza, że zbliża się niebezpieczny czas dla strzałki na wadze. Strzałka co chwila będzie skakać z lewa na prawo i nie sposób jej utrzymać w jednej pozycji. Najpierw fundujemy sobie przedświąteczne diety, by za chwilę rzucić się na pyszne sałatki i słodkości. Po świątecznej uczcie czas na głodówkę, ale zaraz po niej wracamy do starych przyzwyczajeń żywieniowych. W tym artykule podpowiemy, co robić, by utrzymać strzałkę wagową na właściwym miejscu bez większych wysiłków z naszej strony.

Dobry sen

Niedobór snu powoduje, że nasz organizm zaczyna produkować nadmierną ilość greliny – hormonu, który przekazuje do mózgu fałszywe sygnały o głodzie. Osoby, które śpią krócej niż 6 godzin, są o 23% bardziej narażone na ryzyko nadwagi. W przypadku osób śpiących 4 godziny na dobę, ryzyko wystąpienia nadwagi wzrasta o 74%.

Obfite śniadanie

Obfite i spożyte bez pośpiechu śniadanie nie tylko poprawia zdolność do pracy w ciągu dnia, ale również obniża ryzyko przejedzenia podczas obiadu, zmniejsza potrzebę sięgania po przekąski przed snem i o 24% obniża ryzyko otyłości. Zaobserwowano też, że dieta ludzi, którzy regularnie jedzą śniadanie, jest znacznie zdrowsza. Tymczasem ci, którzy rezygnują ze śniadania, często w ciągu roku przybierają na wadze od 4 do 7 kg.

Aktywność sportowa na świeżym powietrzu

Jest to najlepszy rodzaj treningu, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ do aktywnego spalania tłuszczu niezbędny jest tlen. Warto też wiedzieć, że poranne treningi są znacznie skuteczniejsze niż podobne ćwiczenia fizyczne wykonywane o innej porze dnia. Być może jest to spowodowane tym, że – jak twierdzą lekarze – nasz organizm jest zaprogramowany na utratę zasobów energetycznych do godziny 17.

Witamina D

Naukowcy z wydziału medycznego uniwersytetu w Harwardzie dowiedli, że promienie słoneczne przyspieszają proces odchudzania. Nie chodzi tylko o to, że bardziej się pocimy pod wpływem słońca, a wraz z potem następuje wydalanie tłuszczów i soli z organizmu. Najważniejsze jest to, że słońce dostarcza organizmowi witaminy D, która przyspiesza i poprawia przemianę materii.

Dodawanie białka do węglowodanów

Węglowodany w czystej postaci (ziemniaki, pieczywo, makaron) rozkładają się bardzo szybko i nie są zbyt wartościowe dla organizmu. Jeśli jednak dodamy do makaronu mięso, jajka czy twaróg, to zawarte w nich białko zapobiegnie przedostawaniu się do krwi cukrów, uzyskanych z rozkładu węglowodanów. Dodatkowo, połączenie białka z węglowodanami powoduje szybkie nasycenie się spożywanym pokarmem.

Zimny i gorący prysznic

Zmiana temperatury przyspiesza krążenie, co stymuluje układ trawienny. Ponadto, walcząc z wychłodzeniem organizm pracuje w przyspieszonym trybie i bardziej intensywnie traci zasoby energetyczne. Natomiast naprzemienny prysznic wieczorem zapobiega bezsenności.

Częste posiłki w małych porcjach

Dietetycy zalecają spożywanie częstych posiłków w niewielkich ilościach: przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż pięć godzin. Jeśli chcemy pozbyć się nadwagi, nie należy ograniczać częstotliwości posiłków, tylko zmniejszyć ich kaloryczność. Nie wolno zapominać o obiedzie, gdyż w przeciwnym wypadku po powrocie z pracy będziemy rzucać się na jedzenie i zjadać znacznie więcej niż należy. Jeśli jednak nie udało nam się zjeść obiadu, to należy zacząć kolację od kawałeczka czekolady lub łyżeczki dżemu, gdyż dostarczy to organizmowi glukozy i pozwoli zapobiec przejedzeniu.

Napoje

Niekiedy napoje potrafią dostarczyć dwa razy tyle kalorii co jedzenie. Pomijając oczywistą kwestię alkoholi i napojów gazowanych, warto wspomnieć o sokach owocowych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, zawierają one dużą ilość kalorii. Zamiast soków lepiej jest więc pić zwykłą wodę lub odtłuszczone mleko. Jeśli w ciągu dnia dopadnie nas chęć przegryzienia czegoś, spróbujmy najpierw wypić pół szklanki zwykłej wody, która często zaspokaja głód. Natomiast nie należy popijać jedzenia wodą. Przynajmniej w momencie przeżuwania pokarmu, ponieważ płyny rozcieńczają ślinę i utrudniają trawienie, co powoduje zjadanie znacznie większej ilości jedzenia niż zwykle i w konsekwencji nadwagę.

Dużo chodzenia

Jest to stwierdzenie banalne, ale prawdziwe. Warto od czasu do czasu wejść po schodach zamiast jechać windą czy schodami ruchomymi. Niewiele osób wie, że schodzenie po schodach jest równie zdrowe jak wchodzenie, choć znacznie mniej męczące. Podobnie ze spacerami: nie da się całkowicie zrezygnować z jazdy samochodem, ale można parkować samochód trochę dalej i regularnie pokonywać jakiś odcinek na piechotę przynajmniej przez 5 minut, co z pewnością będzie miało pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Cierpliwość

Badania przeprowadzone na uniwersytecie Stanford dowiodły, że każde przyzwyczajenie, w tym żywieniowe, utrwala się w ciągu 21 dni. Proszę spróbować przez trzy tygodnie nie jeść np. żadnego ciasta drożdżowego. Jest wielce prawdopodobne, że całkowicie odzwyczaimy się od niego.

Żadnych restrykcyjnych diet

Często zakaz jedzenia określonych dań prowadzi do całkowicie odwrotnego efektu. Psycholodzy oraz dietetycy zaobserwowali interesującą tendencję. Mianowicie, kategoryczne zakazy zwiększają ryzyko przejedzenia się łakociami o 70%. Natomiast jeśli nie ma żadnych zakazów, to zjadamy 90% zdrowej i zaledwie 10% niezdrowej żywności.

Masaż punktowy

Oddziaływanie na pewien punkt w środku płatka ucha pozwala złagodzić uczucie głodu. Należy ścisnąć to miejsce dwoma palcami (kciukiem i palcem wskazującym) i dobrze rozmasować. Taki masaż należy wykonywać przed jedzeniem, jak również w trakcie jedzenia, co pozwoli uniknąć przejedzenia.

Suplementy diety Vision wspomagające odchudzanie

Cennym wsparciem w procesie regeneracji organizmu i pozbycia się zbędnych kilogramów – bez stosowania surowych diet i bez szkody dla zdrowia – są biologicznie aktywne dodatki do żywności Vision Sveltform+ oraz KG-Off. Chitosan, wchodzący w skład BAD-u KG-Off Fat Absorber, jest naturalnym składnikiem, który wiąże cząsteczki tłuszczów i zapobiega ich wchłanianiu przez żołądek. Natomiast proszek z korzenia rośliny konjac w składzie KG-Off Hunger Suppressant wchłania substancje, które są 200-krotnie cięższe od niej, dzięki czemu powoduje szybkie nasycenie mniejszą porcją jedzenia, co oznacza zmniejszenie wagi ciała bez szkody dla organizmu.